Babišova vláda vstříc lidem, bez sněmovního politikaření. Komentář Vratislava Dostála

Pochopit povolební trajektorii a dynamiku společenských nálad vyžaduje oprostit se od stereotypních výkladů politických dějů. Ano, jako všechny předešlé vlády, i ta Andreje Babiše se neobejde bez důvěry Poslanecké sněmovny. A taky ji nakonec, třeba na druhý pokus, nejspíš obdrží. Podstatné je ale něco jiného: Babiše de facto nezajímá, co na vládu řekne sněmovna, sestavuje ji pro lidi. Jeho cílem je pozvednout zemi a vládnout v zájmu veřejnosti.

Sněmovnou pohrdá, namítne tradiční politik a postěžuje si do televizních kamer, kterak s ním Babiš o vládě vlastně ani nejednal. Jenomže Babiš na to jde odjinud, a proto je taky úspěšný: základ jeho strategie spočívá v jednoduché metodě: na veřejnost se nechce a nebude obracet zprostředkovaně, skrze sněmovnu, nýbrž přímo. A pořád. Politika v tradičním pojetí ho otravuje a nudí, vlastně ji svým způsobem ani nerozumí. Jaképak dojednávání složitých kompromisů, vyvažování zájmů nebo dokonce manévrování připomínající ze všeho nejvíc vydírací praktiky. Je zvyklý na manažerské postupy a přímočaré jednání.

A řekněme si to narovinu. Babišova vláda může být v tomto punktu úspěšná. Ostatně první povolební šetření to potvrzují. Zatímco tradiční strany utvářejí povolební bloky, stále jedou v předvolebním strašení voličů před Babišem a některé z nich dokonce navrhují obstrukce při ustavení sněmovny, Babiš maká na vládě. A jen tak mimochodem, co si o dění v dolní komoře myslí, dostatečně prokazuje tím, že tam od voleb zavítal jen sporadicky. Za to na výjezdy do regionů si navzdory sestavování vlády udělal čas opakovaně.

Babiš požádá komunisty, aby do čela sněmovní komise vybrali někoho jiného než Ondráčka

sinfin.digital