Když politici nadbíhají davu: Hra o referendum je hra o EU a může nás zničit. Komentář V. Bucherta

Viliam Buchert

V souvislosti s jednáním o podpoře vlády Andreje Babiše neuplyne ani den, aby se někde nediskutovalo o tom, že jednou z podmínek vzniku kabinetu s důvěrou je zákon o referendu. Tedy jak konkrétně nastavit parametry lidového hlasování. Ve skutečnosti je to pouze mrak, který má zahalit snahu některých stran a také podstatné části veřejnosti vyvolat hlasování o vystoupení z Evropské unie. Jenže tato hra může mít pro Českou republiku fatální následky.

 

Aby bylo v tomto případě moje ukamenování jednodušší, musím napsat, že nadbíhání masám vedlo často v dějinách k neočekávaným, nepravděpodobným a špatným koncům. Politické elity si někdy neuvědomují svoji odpovědnost odolávat volání davu a to, že mají uvažovat s dlouhodobým výhledem a racionálně, ne na základě emocí.

Bohužel to se u nás v tomto případě neděje.

Hra o možné vystoupení z Evropské unie je nebezpečná především proto, že Česko nemá k členství v EU v současnosti žádnou alternativu. Nejsme Velká Británie, nejsme Švýcarsko a nejsme Norsko. Ani nikdy nebudeme. Hrajeme jinou ligu a máme jiné výchozí postavení.

Kdo po Zemanovi? Babiš by byl rád prezident, Drahošovo hnutí asi vznikne, říká Kroupa

sinfin.digital