GLOSA: Zase ti zlí novináři! Okamura prchá sněmovnou před dotazy

Lukáš Pospíšil

Šéfa parlamentní SPD a místopředsedu sněmovny Tomia Okamuru pronásledují jeho vlastní slova. Není to zdaleka poprvé, kdy se do takové situace dostává, ale že by v ní uměl chodit, se stále říct nedá. Někdy zkrátka ani zběsilá kadence slov nestačí. Jako s podivem se to stává vždy, když je okolo kamera a za ní „nepřítel SPD“. Naposledy to byl redaktor Českého rozhlasu, který se Okamury hodlal zeptat na jeho slova pronesená v České televizi.

Okamura si nejnověji zavařil úterním výstupem v ČT, kdy v prestižním čase po sedmé večer v Událostech odpovídal moderátorovi Michalu Kubalovi na dotazy ohledně koncentračního tábora v Letech u Písku. Nevíme, jakou měl v tu dobu teplotu, ale od té doby se veze.

Pro připomínku kontext: Na místě areálu bývalého tábora stojí vepřín a stát po dlouhých letech dohodl jeho odkup, bourání a sanaci. Bude to stát přes půl miliardy korun a Tomio Okamura dobře ví, že zpochybňování této investice mu přinese body u jeho voličů. Peníze by přeci dokázal využít lépe (rozuměj, jakkoli si většina jeho podporovatelů řekne). V duchu této strategie se v lednu pustil do takové série zbytečných výroků o tom, jak to v táboře vlastně nebylo tak hrozné – prý žádné ploty a tvrdý dozor – až začala padat trestní oznámení a Okamura nakročil ke svému konci ve vedení sněmovny.

Smlouvy ukázaly, jak chtěl Okamura zatočit s penězi Úsvitu. 46 milionů mělo jít přímo jemu

sinfin.digital