Kratší strana provazu: Británie se brexitem vydala do rukou Unie. Komentář Jana Jandourka

Jan Jandourek

V čem je problém? Oněch 52 procent Britů odhlasovalo odchod z Evropské unie a teď se ukazuje, že cesta k domnělé suverenitě je závislá na tom, co bude EU a jejích 27 zbylých zemí chtít.

„Všechno se změnilo, ale nic se nezměnilo. Členství Spojeného království v Evropské unii je trošku jako slavná Schrödingerova kočka z fyzikálního experimentu, která je současně živá a mrtvá.“ Tak to píše 4. ledna George Eaton na Newstatesman.com. Pověstnou kočku z experimentu nechme stranou, jde o pointu. Když to hodně a hodně zjednodušíme, fyzikové prominou, máme tu situaci, kdy nevíme, zda kočka žije, a nemůžeme to zjistit. A tak je to i s brexitem a jeho nedohlédnutelnými následky. (Není to náhodou „nevýhra“? Pověstné „utrpěné vítězství“?)

Hlava britského kabinetu se opět připravuje na cestu po Evropě a pokusí se získat nejlepší výsledky pro Británii. Tentokrát ale jinak než za premiéra Camerona. Jde o to, Unii za výhodných podmínek opustit než v ní za výhodných podmínek zůstat.

Pokud si někteří z protějšků Theresy Mayové v Evropě nechtěli připustit, že by Británie skutečně odešla a že referendum by nakonec mohlo být ignorováno, premiérka řekla, že „brexit znamená brexit“, což rozptýlilo všechny iluze. Postoj vlády je tedy jasný.

Evropský babylon: Seznam oficiálních jazyků EU se navzdory Brexitu měnit nebude. Jaké jsou důvody?

sinfin.digital