Ruský prezident zcela zastínil Trumpovu blonďatou ofinu. Glosa Jana Růžičky

Pozítří nastupuje Donald Trump do funkce. Ovšem přes grandióznost jeho blonďaté ofiny je inaugurace zastíněna někým jiným. Putinem. A je úplně bezpředmětné, zda a v jakém rozměru ruská tajná služba ovlivnila americké volby a zda a jak ovlivňuje Trumpa. Už jenom fakt, že se tato zpráva objevuje na hlavní stránce CNN, je pro ruského politika obrovským vítězstvím.

Ostatně i v dalších soubojích si Putin počítá stejně obratně. Jeho neortodoxní způsob vedení konfliktu v Sýrii, na Ukrajině, v Evropě nebo naposledy právě v průběhu amerických prezidentských voleb lze považovat za natolik převratný jako užití luku Angličany ve Stoleté válce.

V jejím průběhu francouzští rytíři marně křičeli, že střelba z luku představuje neférový způsob boje, k němuž se čestný voják nemůže snížit. Když jejich křik dozněl, zbyl na zemi jen zabitý Jan Lucemburský a tři prohrané bitvy jako memento, že boj se nevede na umělecký dojem, ale na body. I tak to Francouzům trvalo více než osmdesát let, než byli ochotni akceptovat, že pravidla hry se změnila.

sinfin.digital