Rovný s rovným? Jak se to vezme… Bruselské peskování Trumpa má své meze. Glosa Igora Záruby

Igor Záruba

Německo uzurpátor? Brexit bezva věc? NATO přežitek? O autorství těchto výroků není nutno sáhodlouze přemýšlet: pronesl je nový americký prezident Donald Trump. Koho si vzal na paškál, je zřejmé – ono (nejen) ze zámořského pohledu podivné uspořádání zvané Evropská unie. Jenom ta kritika NATO, jehož jsou USA členem, tu poněkud nesedí – ostatně na toto téma se pustila do polemiky s Trumpem jeho první zahraniční návštěva, britská premiérka Theresa Mayová.

Není podstatné, zda si tyto věci myslí Trump nebo jeho poradci. Podstatné je, že tato slova padla. O to zvědavější byli pochopitelně pozorovatelé na to, jakým tónem mu Evropa opáčí.

Stalo se. Předseda Rady EU, jedné ze tří vrcholných institucí společenství, Polák Donald Tusk, do Washingtonu nepřímo vzkázal, že vidí Spojené státy v jedné řadě s podobně agresivními hráči, jako jsou Čína, Rusko, Turecko či – dokonce – Islámský stát. „Nepřímo vzkázal“ znamená, že tak učinil v otevřeném dopisu, která zaslal hlavám států a premiérům členských zemí. Tedy kolegům, s nimiž se schází na summitech. „Nová americká vláda zpochybňuje vlastní zahraniční politiku posledních 70 let,“ přisadil si Tusk.

Šedá eminence tahající za nitky Donalda Trumpa. Kdo je Steve Bannon?

sinfin.digital