Podpora chráněného trhu práce šetří kapsy nás všech. Je na státu, aby z něj vyhnal podvodníky

Ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a Srdcerváčka Hana Potměšilová tvrdí, že hlavní potíž aktuální zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu je v tom, že kontroloři ne zcela pochopili rozdíly mezi chráněným a otevřeným trhem práce. „Bez podpory chráněného trhu práce by desítky tisíc lidí s postižením přišly o jakoukoliv možnost pracovat - a to stát jistě nechce,“ píše v komentáři Potměšilová.

Tolik miliard pryč, a více postižených nemá stejně práci. No to je šlendrián. A to náhradní plnění, to je akorát malá domů pro podvodníky. To si asi řekne po přečtení zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která reagovala na nepoměr mezi subvencemi ministerstva práce a sociálních věcí a počtem zaměstnaných handicapovaných, téměř každý. Jenže problém je jinde.

Nejvyšší kontrolní úřad vydal zprávu o systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením v letech 2010 až 2015. Na tuto podporu vydalo ministerstvo práce v uvedených letech téměř 22,4 miliardy korun a částka v celém období průběžně rostla. Většina peněz, 96 procent, putovala zaměstnavatelům na chráněném trhu práce. Což kontrolní úřad výrazně kritizuje. Proč?

Nezaměstnanost v Česku v lednu vzrostla. Podle odborníků za to může konec sezonních prací

sinfin.digital