Babiš si může dovolit cokoli, protože ostatní strany jsou slabé. Komentář Viliama Bucherta

Viliam Buchert

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a jeho ČSSD se podařil nevídaný kousek. V době, kdy jsou socialisté nejsilnější vládní a parlamentní formací, klesá počet členů strany. To je skutečně příklad politického neumětelství a špatného marketingu. Letité řeči ČSSD o „modernizaci“ jsou jen fráze. Podobně jako situace v jiných stranách to nahrává Andreji Babišovi, který dělá věci, jež byly kdysi nepředstavitelné, ale jemu to prochází.

ČSSD se s odlivem členů potýká již několik let a děje se to v době, kdy má premiéra, sedí ve vládě a má nejsilnější klub v Senátu. Loni měla 20 349 členů, což je ale o 1007 méně než v roce 2015. Výsledkové trendy socialistů přitom naznačují, že propad nemusí být ještě zdaleka u konce.

Sociální demokracie by tak mohla následovat osud ODS, která ve volbách do Poslanecké sněmovny až do roku 2013 nikdy neklesla pod 20 procent. Před čtyřmi lety zaznamenali občanští demokraté ale pouhých 7,72 procenta. Pokud se dnes hovoří o tom, že úspěchem by pro ně bylo na podzim třeba 10 procent, je to ve srovnání s minulostí zoufale málo.

Babiš proti všem: V televizi silnými výroky nešetřil. Koho posílal do vězení?

sinfin.digital