Získají roboti právo volit? Musíme to řešit, říká právní talent roku Linda Kolaříková

Jan Januš

Česká republika možná brzy přijme speciální úpravu spojenou s umělou inteligencí, zjednodušeně zákon o robotech. Podle advokátky Lindy Kolaříkové, která se stala na konci ledna právním talentem roku 2017, totiž nemůže dlouhodobě obstát jen občanský zákoník. Kolaříková však varuje před tím, aby byla robotům v budoucnu přiznána vlastní práva. „Robot by měl zůstat strojem, jinak bychom se museli bavit o celém katalogu práv. Nejde jen o volební právo, ale třeba i o právo na odpočinek či socializaci. Také o pracovní ocenění, roboti by pak měli majetek,“ upozorňuje advokátka pracující pro KPMG Legal v rozhovoru pro INFO.CZ.

Odborná práce, za kterou jste byla oceněna v rámci žebříčku Právník roku, nese název Odpovědnost (za) robota. Měli by v budoucnu odpovídat za své jednání přímo roboti?

Pokud robotům přiznáme odpovědnost, dostaneme se k dalším problémům. Bude například nejasné, kdo má odpovídat za náhradu škody, kterou způsobí. Když uznáme, že roboti mají určitou elektronickou osobnost, musíme nejspíše počítat rovněž s tresty, podobně jako v případě fyzických i právnických osob. Zatím je ale vývoj vždy zaměřen jen na jednu oblast, například na samořízené automobily, komplexní umělou inteligenci si nyní ani nedovedeme představit.

ANALÝZA: Desítky milionů mrtvých, o kterých se nemluví. Čínský souboj s křesťanstvím pokračuje

sinfin.digital