Miliardové pokuty kvůli ochraně dat jsou strašákem, v praxi nepadnou, říká právník roku v oblasti IT

Jan Januš

Miliardové pokuty, které budou firmám už za pár měsíců hrozit při nedodržování pravidel ochrany osobních údajů, jsou podle Zdeňka Kučery, právníka roku 2017 v oblasti informačních technologií, většinou jen obrovským strašákem. Firmy by ale podle advokáta, jenž pracuje pro kancelář Kinstellar, neměly brát GDPR na lehkou váhu. Může totiž zcela změnit některé zavedené byznys modely. A jak Kučera pro INFO.CZ varuje, v souvislosti s dalším právním předpisem, takzvaným ePrivacy, třeba i zcela zlikvidovat některé online marketéry. 

Obrovským tématem současnosti, které souvisí právě s IT, je nové evropská nařízení o ochraně osobních údajů, GDPR, podle kterého bude nutné od května postupovat. Jaký máte na tento právní předpis názor?

Rozumím frustraci, kterou podnikatelé při přípravě na účinnost nařízení zažívají. Zejména z toho důvodu, že zkušenosti ukázaly, že fyzické osoby se o ochranu svých dat příliš nezajímají. Přesto společnosti musí při přípravě na účinnost nařízení často vynaložit nemalé prostředky. Ty by ale nemusely být tak vysoké, kdyby společnosti dodržovaly už nyní platící pravidla ochrany osobních údajů. Většina firem však ochraně osobních údajů dosud nevěnovala tak velkou pozornost. A teď, když přichází strašák v podobě obrovských pokut, což je většinou ale opravdu jenom strašák, začíná být toto téma zajímavější.

Společnosti, které působí čistě v regulovaném průmyslu, jako je farmacie, bankovnictví či pojišťovnictví, jsou na hrozbu vysokých pokut zvyklé a s podobnými pravidly pracují, složitější je to ale například pro e-shopy, které dosud vnímaly regulaci vlastně jen spotřebitelským právem.

Z ČSSD se stává semtex. I kvůli Chovancovi. Komentář Petra Holce

sinfin.digital