Začne Tomáš Sokol po Blaníkovi s herectvím? Manon nečekejte, vzkazuje nejznámější advokát

Jan Januš

Lobbista Tonda Blaník vymyslí ve filmu Prezident Blaník zdánlivě dokonalou právní konstrukci. A konzultuje ji s nejznámějším českým advokátem Tomášem Sokolem. „Nehrál jsem sebe, prostě jsem jím byl. Jiného bych nezahrál,“ říká teď pro INFO.CZ místopředseda České advokátní komory a bývalý ministr vnitra. „Prostě mi to připadalo jako zajímavá nabídka.“

Přední odborník na trestní právo Sokol říká, že advokáta už po 40 letech praxe nemusí hrát. Prostě jím je. A tak se i v režii Marka Najbrta a na jedné scéně s Markem Danielem choval jako obvykle. „Kdybych se ale vřítil na scénu třeba s výkřikem „To Gaskonští kadeti jsou“ anebo „Manon je růže, Manon je včela“, jakýkoliv pokus o umění by okamžitě končil,“ glosuje své „herectví“ Sokol.

3919430:article:true:true:true

„Neštítím se skoro žádného humoru, s výjimkou humoru uzeného. Což neznamená, že se směju každé blbosti, kterou někdo za humor vydává, protože netuší, co humor je. Značka Blaník ale humor produkuje,“ říká.

Nejde přitom o jeho první dramatickou zkušenost. Před deseti lety si zahrál v jednom z dílů seriálu televize Nova Soukromé pasti. Konkrétně šlo o epizodu Exmanželkou snadno rychle s Terezou Brodskou v hlavní roli. „Potřebovali tam dva advokáty, a tak jsme se tam s Pepou Lžičařem o čemsi krátce handrkovali před kamerou,“ zlehčuje teď své angažmá Sokol. Mimochodem, Josef Lžičař, o kterém mluví, je rovněž významný expert na trestní právo a někdejší kancléř Václava Havla.

Evropská unie nedodržuje své vlastní právo, říká profesor Michal Tomášek

sinfin.digital