ANALÝZA: Pelikán není pro další směřování justice klíčový. Jeho témata podrží i jiní

Jan Januš

Nedělní sjezd ČSSD může přiblížit vznik druhé vlády Andreje Babiše (ANO). Bude i v ní ministrem spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)? Je to celkem jedno. Legislativní témata ministerstva spravedlnosti totiž zůstanou pravděpodobně stejná, i pokud resort povede někdo jiný. Jejich konkrétní naplnění totiž bude spíše na expertech a následně poslancích a senátorech, než na ministrovi samotném.

Na programové prohlášení první vlády Andreje Babiše se už téměř zapomnělo. Kapitola Právo a spravedlnosti by ale zapadnout neměla. Obsahuje totiž dva druhy slibů: ty, které slýcháme už příliš dlouho, a ty, které odrážejí trendy ve společnosti a v evropské legislativě. K oběma se tak bude nutné postavit čelem. Je přitom jedno, zda své čelo nastaví Robert Pelikán, nebo někdo jiný.

Jde totiž o tak odborně komplikované nebo politicky vyhrocené problémy, že je půjde vyřešit jen díky expertním a parlamentním dohodám a širokým kompromisům. To by sice nemuselo platit, pokud by se ministr spravedlnosti spokojil jen s vydáváním vyhlášek - nad těmi má skutečnou moc. Ale to není možné. Hlavní úkoly tohoto resortu jsou natolik důležité, že jejich realizace musí mít formu zákonů. Pokud by tomu tak nebylo, pro demokracii a právní stát by to byla opravdu špatná zpráva.

V programovém prohlášení padlo pět odborných a pět politických slibů v celkem konkrétní rovně. Skvěle ilustrují, otevírání jakých témat můžeme od ministerstva spravedlnosti letos, ale také v příštích letech, očekávat. Ať už jej povede kdokoliv.

Měl by mít prezident právo navrhovat zákony? Komentář Karla Havlíčka

sinfin.digital