ANALÝZA: Odcházení šéfky exekutorů. Co semlelo nadějnou Pavlu Fučíkovou?

Jan Januš

Pavlu Fučíkovou znal před třemi lety málokdo. A přesto vypadala její volba do čela Exekutorské komory geniálně. Kdo jiný mohl zlepšit pověst stále více nenáviděných exekutorů, než sympatická právnička z Ostravy. Neokoukaná, zajímavá, empatická a veselá, ale zároveň zkušená, erudovaná, profesionální, s nezpochybnitelným vyjednávacím talentem i uměním získávat si lidi. I když v mnohém obstála, vysoká funkce ji semlela. Proč?

Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková včera v rozhovoru pro INFO.CZ oznámila, že se za měsíc nebude ucházet o další mandát. Exekutoři si tak budou muset najít nového šéfa. Fučíková totiž nechce, aby exekutory zatěžovaly její osobní kauzy. To je pochopitelné a je nutné uznat i to, že nad tím, co se v Ostravě stalo, nelze jen tak mávnout rukou.

Sama prezidentka odmítá, že by porušila zákon. Velmi zjednodušeně řečeno, jde zejména o dražební prodej bytu, za kterým stál její úřad a který koupil její manžel. Jak to celé bylo, se ještě ukáže. Ale z toho, jak celou věc popisuje šéfka exekutorů, se zdá, že v dosavadní prezentaci celé kauzy je tolik děr, že může nakonec dostat zcela za pravdu právě Fučíková. Podobně jako ji ještě může Ústavní soud očistit v případě nedovoleného podnikání, kvůli kterému podlehla u Nejvyššího správního soudu kárné žalobě.

Fučíková každopádně přijala plnou osobní odpovědnost. Někteří politici by se v tom od ní mohli učit. Ony kauzy ale mohou velmi jednoduše překrýt další problémy, které naplno vypluly právě během prezidentování Pavly Fučíkové. Vaz jí sice nezlomily, ale pomáhaly tomu, co se dalo. A minimálně v osobní rovině ji musely nutně semlít více, než kohokoliv z jejích předchůdců. Jde o rozpory ve vlastním stavu.

Ruský hacker Nikulin – pro českou vládu může být černým Petrem i trumfovým esem

sinfin.digital