Šéfové advokátní komory ostře proti Michálkovi: situace je horší než za komunistů

Jan Januš

Návrh předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka na změnu daňového řádu, podle které by museli i advokáti poskytnout informace o svých klientech v případě podezření na daňové úniky alespoň ve výši 500 tisíc korun, vyvolal tvrdou reakci České advokátní komory. INFO.CZ má k dispozici otevřený dopis podepsaný předsedou komory Vladimírem Jirouskem a jejími místopředsedy Tomášem Sokolem a Robertem Němcem. „I komunisté, kteří advokáty rozhodně nemilovali, si netroufli advokátní mlčenlivost prolomit,” píší v něm.

Chystané změny v daňovém řádu vyvolaly ostrou debatu už na ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny, další střety se očekávají při projednávání novely přímo ve sněmovně. Odpůrci těchto změn se obávají, že by stát mohl získat až příliš velké množství informací, které by byly zneužitelné.

Nová pravidla by podle návrhu předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka měla dopadnout i na advokáty: „Pokud je prioritou vlády ČR řádně vybírat daně, je nezbytné, aby měla finanční správa účinné nástroje vůči tomu malému počtu osob z řad advokátů a dalších odborných profesí, které se podílejí na legalizaci výnosů z trestné činnosti. Je v rozporu se zájmy České republiky a její suverenitou, aby Česká republika musela chránit německé a rakouské daňové příjmy, ale rezignovala na odpovídající ochranu daňových příjmů českého státního rozpočtu.“

Gazdík pro INFO.CZ: Chování vlády bez důvěry je závažnější než samotná kauza Čapí hnízdo

sinfin.digital