Cenzura, nebo ochrana dětí? Škodlivý obsah a nenávistné výlevy budou muset HBO i YouTube mazat

Lucie Bednárová

Poskytovatelé filmů a videí online, ke kterým se v České republice řadí například kanál HBO Go (HBO), Voyo (TV Nova) nebo Netflix, budou odstraňovat závadný obsah, který by mohl narušit fyzický, psychický i mravní vývoj dětí a mladistvých. Stejně tak budou muset přistupovat i k projevům nenávisti nebo obsahu, který podněcuje k násilí či terorismu. Rozhodl o tom Evropský parlament, kterým prošel návrh nové směrnice o audiovizuálních mediálních službách (AVMSD). 

„Něco takového tu dosud chybělo, přitom na internetu se šíření takových zpráv nesmírně daří. To, co jsme přijali, jednoznačně zvýší ochranu dětí a mladistvých na internetu,“ řekla v rozhovoru pro INFO.CZ česká europoslankyně Michaela Šojdrová (EPP), která se problematikou zabývá v Evropském parlamentu.

Jejím výborem (CULT – pro kulturu) včera prošel návrh nové směrnice o audiovizuálních mediálních službách, která se označuje zkratkou AVMSD. Poslanci se postarali o více než tisícovku pozměňovacích návrhů, a do původního dokumentu tak prosadili řadu svých představ o tom, jak by v Evropě mělo fungovat tradiční televizní vysílání, ale také služby založené na nových technologiích. K těm patří tzv. videa na vyžádání, tedy možnost sledovat pořad nebo film na internetu mimo běžné vysílání (Netflix, HBO Go atd.), nebo tzv. platformy pro sdílení videa, tedy služby fungující na principu YouTube.

Jančura: Poslanci chtěli registr smluv zničit, ale vyhráli jsme. Odmítám, že jsem je vydíral

sinfin.digital