Smazat, nebo nesmazat. Co se děje s facebookovým účtem, když uživatel zemře?

MIA

Rozmach sociálních sítí změnil svět, jak jsme jej znali dříve. Pod slovem dědictví se tak dávno neskrývá jen souhrn hmotných statků, které po sobě zanechal nebožtík na tomto světě. V posledních letech se stále častěji jedná také o odkaz virtuální, který po smrti zůstává zaheslován kdesi na síti…

V Berlíně začal soudní proces, v jehož rámci žaluje matka Facebook za neposkytnutí přístupu k uživatelskému účtu své zesnulé patnáctileté dcery. Dívka před pěti lety zemřela poté, co ji v jedné z berlínských stanic podzemní dráhy přejela souprava metra. Rodiče dodnes nevědí, zda se jednalo o sebevraždu nebo nešťastnou náhodu a zprávy na Facebooku by jim mohly pomoci nalézt konečně odpovědi.

Právní otázka ovšem zní, zda rodiče zdědili i internetový odkaz své dcery stejně jako tomu bylo v případě pozemských statků. V prvním řízení, které se před berlínským soudem uzavřelo v prosinci 2015, dal senát za pravdu rodičům. Na elektronickou komunikaci se podle jeho stanoviska musí pohlížet stejně jako na hmotné dopisy, jinak by došlo k paradoxu.

Současně soud uvedl, že nedojde k porušení práv dcery, jelikož rodiče jsou coby zákonní zástupci oprávněni dostat veškeré potřebné informace, které se týkají internetové i jiné komunikace svého nezletilého potomka.

Facebook se tehdy ale proti rozhodnutí odvolal, argumentoval při tom tím, že dojde k poškození práv zajišťujících soukromí uživatelů, kteří si s dívkou dopisovali. Od té doby se o tomto problému dohadují odborníci a dosud nemají jednoznačnou odpověď.

sinfin.digital