Vydavatelství Economia je ve sporu se žalobci. Nařídili mu stáhnout článek o korupci v českém fotbalu

ekb

Vrchní státní zastupitelství vyzvalo mediální dům Economia, aby smazal článek redaktora Aktuálně.cz Luďka Mádla o pozadí dotačního skandálu v českém fotbalu. Informace obsažené v textu prý narušují průběh vyšetřování. Kauza se týká ministerstva školství, bývalé náměstkyně i šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, který je obviněný a ve vazbě. Jde v ní o stamiliony korun. O výzvě státních zástupců informovalo samo vydavatelství s tím, že se jí brání a zadalo právní analýzu.

Luděk Mádl, který dotační kauzu systematicky sleduje, v článku například píše, že „policie Peltu obviňuje, že v rozporu se zákony uplatňoval vliv na 21 konkrétních investičních dotací. Tedy skoro na polovinu z 50 projektů, kterým ministerstvo školství pro rok 2017 peníze přikleplo.“

Pelta pak měl řešit priority pro vybrané projekty s náměstkyní ministerstva školství Simonou Kratochvílovou, která také čelí obvinění. „Potvrzovat to mají odposlechy z jejich telefonních hovorů i z bytu, který měl Pelta právě Kratochvílové pořídit v centru Prahy. Scházeli se tu podle policie i v souvislosti s jejich intimním poměrem,“ píše se v článku.

sinfin.digital