Obtěžování dětí a sebepoškozování Facebooku nevadí, myslí i na kanibalismus. Toto jsou tajná pravidla sociální sítě

ČTK

luš

Tajná vnitřní pravidla sociální sítě Facebook umožňují zveřejnit materiály o sebepoškozování, obtěžování dětí „bez sexuálního podtextu“ nebo týrání zvířat. Vyplývá to z uniklých dokumentů, které na svém webu zveřejnil britský deník The Guardian. Společnost má vypracovaný podrobný návod, jak mají její moderátoři v uvedených případech postupovat. Podle listu The Guardian jsou zvláště pravidla týkající se sexuálního obsahu tak složitá, že působí protichůdně a zmateně. Facebook v reakci uvedl, že jeho hlavní starostí je bezpečnost uživatelů.

„Snažíme se, aby Facebook zůstal co nejbezpečnější, a zároveň chceme zajistit svobodu projevu. Vyžaduje to dost přemýšlení o podrobných a často obtížných otázkách a my se velmi snažíme dělat to správně,“ uvedla v prohlášení Monica Bickertová, šéfka managementu globálních postupů firmy. Společnost potvrdila, že používá specializovaný software, který filtruje obsah před jeho zveřejněním na síti, ale že je teprve v rané fázi.

Více než 100 uniklých dokumentů, které má list The Guardian k dispozici, obsahuje například interní školící příručky, tabulky a vývojové diagramy. Facebook v nich vysvětluje, že třeba zveřejní živý přenos lidí, kteří se věnují sebepoškozování, protože „nechce cenzurovat a trestat lidi, kteří trpí“.

Existují pravidla, jak postupovat v případě, že příspěvek je násilný, nenávistný, má teroristický, pornografický nebo rasistický obsah. Myslí se dokonce i na kanibalismus. Moderátoři mají často jen deset sekund na rozhodnutí, zda příspěvek zveřejní, nebo ne.

sinfin.digital