Příběh zázračného dítěte. Zuckerberg chtěl spojit svět, jeho Facebook však buduje příkopy

Jako téměř dvacetiletý měl jasnou vizi. Spojovat. Jednotlivce, komunity, celý svět. Nejdříve vymyslel chatovací program Zucknet. To mu nestačilo. Přišel tak program na hodnocení studentů na univerzitě Harvardu, varice na hot-or-not, která mu přinesla podmínečné vyloučení, ale taky přesvědčení, že se vydává správným směrem. Několik měsíců nato začal programovat Facebook, který všechno změnil. Postupem času Zuckerberg vybudoval jednu z nejvíce ceněných technologických společností na světě, ale musel zaplatit svou cenu - místo globálního spojování přišlo rozdělování, štěpení. Přišel o přátele, s nimiž Facebook rozjížděl. Jeho síť se stala domovem nenávistných a xenofobních statusů, vraždy a sebevraždy se vysílaly v přímém přenosu, stejně tak, jako hromadná znásilnění. Tohle Zuckerberg nechtěl. Jeho vize byla spojovat lidi, ne budovat příkopy.

Že je Zuckerberg téměř zázračně nadané dítě nebylo nikdy pochyb. Už jako dvanáctiletý vymyslel a naprogramoval chatovací program Zucknet, pro kamarády programoval jednoduché počítačové hry. Na střední škole vymyslel hudební přehrávač Synapse, který zkoumal hudební návyky posluchačů a podle toho jim nabízel skladby. Když chtěl program odkoupit Microsoft, odmítnul. Stejně zamítavou odpověď technologický gigant dostal, když Zuckerbergovi nabídnul práci. Mark věděl, že má práci. Chtěl vytvořit něco velkého a měl jasnou vizi.

Prvním krokem byl program Face Mash. Jednoduchá aplikace, kterou v roce 2002 vymyslel s pár přáteli a která na univerzitě umožnila hodnocení fotografií dívek z Harvardu. Jediný háček byl v tom, že tyto fotky nelegálně stáhnul z univerzitní sítě. To ho sice stálo podmínečné vyloučení ze školy, ale Zuckerberg věděl, že je na správné cestě. Jako lovecký pes zavětřil stopu úspěchu a už se nepustil. Face Mash zaznamenal 22 tisíc přístupů během pár hodin. S přáteli pak založil síť The Facebook a po druhém ročníku studií školu opustil, aby se Facebooku mohl naplno věnovat.

Facebook a Google se staly velkým bratrem internetu. Studie odhalila, jak ovlivňují návštěvnost

sinfin.digital