Souboj Davida a Goliáše. Nové gigantické datacentrum Applu v Irsku dva roky blokuje jediný muž

Google, Amazon či Facebook. Tyto obří technologičtí giganti již patří mezi firmy, které svá datacentra v Irsku mají. Nyní se k nim snaží připojit i dle tržní kapitalizace největší světový tycoon – Apple, výrobce telefonů s nakousnutým jablkem či ultratenkých notebooků. Jenže v posledních dvou letech byla snaha firmy o výstavbu nového datového centra v Irsku hrozivou noční můrou. V pátek po rozhodnutí soudu bude konečně známo, jestli dostane projekt Applu zelenou, či zda zmizí v propadlišti dějin. 

Je to jako běžecký závod želvy a zajíce. V únoru 2015 Apple oznámil plánovanou výstavbu nových datových center jak v Dánsku, tak i v Irsku. Nyní, po více, než dvou letech, je jeho dánské datacentrum těsně před spuštěním, v Irsku, kdysi holedbající se zemi údajně otevřené každému byznysu, čelí však celou dobu administrativním obstrukcím. Hlavní obavy? Dopady datacenter na okolní krajinu, respektive vysoké nároky na irskou energetickou síť. Ještě větším paradoxem však je to, že pokrok největší světové společnosti blokuje jediný muž. 

Pokud by Apple postavil u čtyřtisícového městečka Athenry všech osm plánovaných hal svého datacentra, spotřebovával by přibližně 240 megawattů – tedy množství energie které využije čtvrtina všech domů v Irsku. A to je hlavní důvod, proč místní aktivista Allan Daly proti investici v objemu 850 milionů eur (22.5 miliard korun) bojuje a u soudu ji obstrukcemi již dva roky blokuje. Kromě vysokých nároků na energetickou síť se mu pranic nelíbí ani dopad stavby na životní prostředí, ani to, že místní autority údajně nezohlednily kompletní vliv stavby a posuzovaly jen její počáteční stádium.

„Když jsem se s představiteli Applu loni setkal, dali mi jasně najevo, že ani o píď neustoupí ze svého pojetí projektu. Jsou největší světová firma a jsou zvyklí jednak tímto způsobem,“ říká Dely pro server Vice News.

„Jenže jejich proces plánování je tak mizerný, různé požadavky byly natolik obcházeny – jenom proto, že oni jsou Apple – že jsem měl pocit, že celý projekt si zaslouží soudní přezkoumání. Nikdo jiný zkrátka neměl odvahu říci Applu, aby udělal něco jiného, než co si napsali do svého plánu,“ dodává aktivista Dely.

sinfin.digital