Konec bezstarostné jízdy Facebooku a Googlu v Evropě. EU chce zdanit internetové giganty

urm

Evropská unie by mohla už v blízké budoucnosti zdanit obří americké technologické společnosti Facebook, Google, Apple a Amazon. V polovině září to podle agentury AFP navrhnou francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. Vadí jim, že jmenované společnosti na území Evropské unie vytvářejí obří zisky, ale daně téměř neplatí.

„Spolu s našimi německými partner na příštím zasedání ministrů financí EU, které se uskuteční v polovině srpna v estonském Talinu, navrhneme zdanění GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon),“ uvedl paradoxně na sociální síti Facebook francouzský ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire.

Podobné návrhy už se v evropské osmadvacítce i na půdě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) objevily, ale doposud bez úspěchu. Macron a jeho vláda nicméně věří, že se nyní podaří návrh prosadit. Mimo jiné i kvůli tomu, že Google a Facebook představují duopol, který válcuje zbytek internetového trhu, což začíná vadit konkurenci.

Daňové odvody amerických internetových gigantů v EU jsou směšné. Facebook například ve Francii na daních loni odvedl jen jeden milion eur. Jen v letošním prvním čtvrtletí přitom firma zaznamenala čistý zisk 3,1 miliardy dolarů. Provozovatel největší sociální sítě ovšem těží z toho, že v Evropě má sídlo v Irsku, kde využívá značných pobídek, které mu umožňují se daním v podstatě vyhnout. Stejný postup volí i další internetoví giganti.

sinfin.digital