Film o Babišově podnikání ČT před volbami (asi) neodvysílá. Televize „zvažuje právní kroky“ vůči tvůrcům

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Kdo viděl film Selský rozum o Andreji Babišovi a jeho podnikání, může si gratulovat. Vidět veřejně by ho totiž správně zatím neměl nikdo. Je o tom přesvědčena Česká televize, jež je koproducentem filmu. 

„Filmem může disponovat pouze Česká televize jako majoritní koproducent snímku,“ říká mluvčí České televize Karolína Blinková. A Česká televize podle ní zatím žádný souhlas k veřejné produkci nedala.

Film se však po Česku běžně promítá, celý je například k dispozici i on-line na facebookové stránce „Nový bojkot Babišových výrobků“.

Jak Česká televize potvrdila na dotaz HlídacíPes.org, proti autorům dokumentu Zuzaně Piussi a Vítu Janečkovi proto zvažuje právní kroky.

Schvalování a právní revize

Autor tohoto textu film zhlédl počátkem září v kině v Praze na Dlabačově, po promítání následovala debata se Zuzanou Piussi. Z její řeči vyplynulo mimo jiné i přesvědčení, že navzdory tomu, že jde o aktuální téma, Česká televize film „vysílat asi nebude, rozhodně ne do voleb“.

V diskusi s diváky řekla, že ČT ještě nepodepsala práva na distribuci. „Distribuční smlouvu jsme s ČT dohodli a vyladili. Její fyzická podoba však ještě leží v České televizi. Bez toho, že bychom neměli dohodu s ČT, bychom film do distribuce nepustili, takoví pankáči fakt nejsme,“ upřesnila později pro HlídacíPes.org.

Film byl odevzdán v polovině června a podle České televize stále ještě běží standardní schvalovací proces. „Dokument je ve schvalovacím procesu. Proces schvalování ani nasazování do programu do jeho ukončení nekomentujeme,“ konstatuje mluvčí ČT Karolína Blinková.

sinfin.digital