O reformu autorského práva EU se svádí bitvy. Bez ní to ale nepůjde, říká český europoslanec

Lucie Bednárová

Pokud chce být Evropa silným hráčem v digitální oblasti, bez společné úpravy autorského práva se neobejde. „Pokud to trochu zjednoduším, tak tato úprava se zastavila někde u satelitního a kabelového vysílání kolem roku 2001 a podstatné koncepční změny ji teprve čekají,“ říká v rozhovoru český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který v Evropském parlamentu vede právní výbor JURI. V něm se nyní zmiňovaná reforma nachází. Podle Svobody, kterého bruselské servery pravidelně řadí mezi nejvlivnější europoslance, si tam ještě nějakou dobu pobude. O nové podobě autorského práva EU se totiž svádí bitvy – jedním z velkých témat je například přebírání zpráv nebo jejich části agregátory zpráv, jako je například Google News. V jaké fázi se rozhovory nacházejí? O čem dalším se vedou spory? A kdy nová reforma vstoupí v platnost a co konkrétně přinese? I o tom byl rozhovor.

Evropská komise představila v loňském roce reformu autorského práva v EU, která má reagovat na měnící se digitální prostředí a má zpřesnit pravidla pro všechny hráče na internetu. V jaké fázi se diskuse o ní nachází v Evropském parlamentu, který se na tvorbě nové legislativy spolu se členskými státy EU také podílí?

V Evropském parlamentu čelíme trochu obtížné situaci. Reforma se nyní nachází v právním výboru JURI. Původní zpravodajka (zodpovědná za vypracování zprávy k návrhu; pozn. redakce) byla zvolena do národního parlamentu na Maltě, a práci proto předala novému zpravodajovi, který se s ní nyní seznamuje. V době, kdy zpravodajka odcházela, bylo navíc podáno téměř tisíc pozměňovacích návrhů, což je opravdu velký počet.

Hrad neříká o prezidentově zdraví pravdu, ani cukrovka problémy nevysvětluje, říká Cikrt

sinfin.digital