To se uživateli Mark Zuckerberg nelíbí. Minulý rok byl pro Facebook špatný, letošní bude ještě horší

Ondřej Fér

Nejrozšířěnější sociální síť světa se může chlubit rostoucími výdělky i počtem uživatelů. Přesto má její šéf Mark Zuckerberg důvod k vážným obavám. Časy, kdy gigant onlinového světa neomezeně rostl, hrál podle vlastních pravidel a přitom zalíval peníze do daňových rájů, v roce 2018 skončí.

Fotograf David Paul Morris z agentury Getty na sklonku roku 2017 pořídil neobvyklou sérii fotografií. Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg se na nich nesměje ani není zachycen v některém ze svých typických rozmáchlých gest. Jako by šlo o jiného člověka. Zuckerberg sedí s rukama složenýma v klíně a kamsi se soustředěně a podmračeně dívá. Ten obrázek by se mohl jmenovat třeba „Zuckerberg hledí do budoucnosti, která v něm nevzbuzuje mnoho optimismu.”

Přesně taková je nynější situace Facebooku a jeho bosse. Nepřátelé se zešikovali a v roce 2018 proti sociální síti zahájí plošnou ofenzivu. Ve hře toho bude hodně: role, kterou Facebook hraje při šíření nenávisti ve společnosti. Způsoby, kterými odklání peníze a vyhýbá se daňové zátěži. Všechno, co Facebook dělá ze svých nezletilých uživatelů.

Jen Bůh ví...

Na managementu sociální sítě je vidět stále větší nervozita. Nejviditelnější to bylo, když Facebook nedokázal adekvátně vyvrátit podezření, které vyslovil někdejší šéf společnosti Sean Parker. „Facebook proměňuje přístup ke vztahům. Jen Bůh ví, co ta věc dělá s mozky našich dětí,” nechal se na sklonku loňského roku slyšet Parker.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital