Exkluzivně: Dominance Googlu brzdí pokrok, varuje vlivná eurokomisařka

Lucie Bednárová

Rozmáhající se nadnárodní korporace, jako je Google nebo Facebook, mohou pro evropský trh představovat riziko. Snaha udržet si dominantní postavení a omezování přirozené soutěže může v konečném důsledku způsobit to, že se výrazně zbrzdí technologický pokrok a udusí to malé začínající inovativní firmy. V rozhovoru pro redakci INFO.CZ a další vybraná česká média o tom v Bruselu hovořila evropská komisařka Margrethe Vestager, která se proslavila tím, že vytáhla do boje proti silným koncernům v čele se zmiňovaným Googlem nebo Applem či Ikeou. Jak se proti technologickým gigantům dá postupovat? Co může a nemůže udělat EU? A jak se komisařka staví k šíření falešných zpráv (fake news) přes sociální sítě? I o tom byl rozhovor.

Britský The Economist si ve svém posledním vydání všímá rostoucí síly nadnárodních technologických gigantů, jako je například Google, Facebook či Amazon. „Spotřebitelé utrpí tím, že technologický průmysl se nebude rozvíjet. Méně peněz půjde to start-upů, většinu dobrých nápadů skoupí titáni a ať tak či onak, profitovat z toho budou opět giganti.“ Máte podobné obavy? Co se s tím dá dělat?

Je to přesný popis toho, čeho jsme se obávali už při prvním vyšetřování Google za to, že zvýhodňoval svůj vlastní srovnávač cen (Evropská komise udělila společnosti pokutu ve výši 2,42 miliard eur za zneužívání dominantního postavení na trhu EU; pozn. red.). Myslíme si, že si uvědomili, že jejich vlastní produkt nebyl dostatečně dobrý. Efekt takového chování, které považujeme za nelegální, ohrozil další inovace. Proč byste inovovali a investovali své zdroje, když vás zákazník nenajde? Uvědomte si, že ve většině evropských zemí má Google dominantní postavení na trhu, které někde dosahuje i 95 %.

Předvolební průzkumy pro prezidentské volby 2018 slibují napětí. Šance jsou dle čísel vyrovnané

sinfin.digital