Nenávistný obsah se šíří po alternativních sítích a úložištích. Současná opatření jsou na ně krátká

Ondřej Fér

Nelegální obsah a teroristická propaganda se v Evropské unii stále rychle šíří online. Přesouvají se sice z hlavních platforem jako jsou sociální sítě Facebook a Twitter nebo Google, které dobrovolně kontrolují, co na nich lidé sdílejí. Ale je to marné: Sympatizanti extrémních proudů si našli nové platformy – takové, na které Unie zatím neumí dosáhnout.

Mezi stránky, které jsou stále využívanější pro sdílení nelegálního obsahu, patří třeba Gab.ai, což je neregulovaná napodobenina Twitteru, nebo Justpaste.it, který slouží k čistému sdílení jakéhokoliv obsahu.

Právě neomezené sdílení čehokoliv je ve vztahu k extremistickým myšlenkám problematické. Jakmile neexistuje kontrola, uživatelé si mezi sebou začnou posílat materiály, které aktuální studie evropského Counter Extremist Program (Protiextremistický program, CEP) označuje jednoznačně: neonacistické, antisemitské, sexistické nebo podporující Islámský stát.

„Komunita se přestěhovala z mainstreamových platforem,“ uvedl Vincent Semestre, vedoucí oddělení internetového referátu Europolu pro vlivný bruselský web Politico. Redakce tohoto média provedla na neregulovaných stránkách pro sdílení vlastní průzkum a to, co tam našla, označila za „jednoznačně spadající do kategorie nezákonného obsahu“. Politico zejména zmiňuje množství materiálů, které oslavují nacismus.

Potíž je, že Evropská unie sice disponuje pracovišti a dobrovolníky, kteří nenávistný nebo jiný nezákonný obsah sledují, ale pokud se weby, na kterých tento obsah je, rozhodnou nespolupracovat, není je ke spolupráci jak donutit. Chloe Coliverová, která pracuje v nezávislé organizaci pro sledování extremismu ISD pro Politico řekla, že lidé a organizace stojící za weby jako je Gab.ai nebo Web.tv prostě nekomunikují a není cesta, jak je ke spolupráci přimět.

Zajímavé na obsahu sdíleném na alternativních platformách je, že jen málokdy reagoval na aktuální události, ale to se poslední dobou začíná měnit. Poměrně vášnivé jsou třeba reakce na poslední nepokoje mezi migranty ve francouzském přístavním městě Calais a příspěvky oslavující střelbu po Afričanech v italském městě Macerata. Polská organizace Hejtstop zase konstatuje, že se alternativní sítě a stránky začaly hemžit nenávistnými příspěvky v souvislosti s aktuálním přijetím kontroverzního zákona o holocaustu v Polsku.

sinfin.digital