Řecká novinářka pro INFO.CZ: Lidé nemají na léky, ani topení. Stále více podporují krajní pravici

Markéta Žižková

V Řecku, které se v posledních letech zmítá v ekonomické krizi, sílí podpora neonacistické strany Zlatý úsvit. Zatímco před lety se jí lidé vysmívali, dnes je třetí nejsilnější politickou silou v zemi. Podle řecké novinářky, která vzestup extremistické strany sledovala, ale není příčinou jen ekonomická situace. „Lidé jsou tak znechuceni politickým systémem, že už nikomu nevěří. Nyní více než kdy dříve. Nevidí žádnou cestu ven, ani v Evropě, ani v politických stranách. Říkají si tak: zkusme něco nového," zmiňuje jeden z důvodů Angélique Kourounisová v rozhovoru pro INFO.CZ. Řekové zklamaní z úsporných opatření dnes podle ní nevidí naději.  „Více než jedna třetina lidí nemá peníze na pokrytí základních denních potřeb. Více než třetina lidí nemůže doma topit v zimě. Můj syn opustil domov před pěti lety a od té doby neměl nikde topení. On by mohl zaplatit, ale ostatní ne, takže se v celém domě netopí. Lidé nemají na léky," popisuje současnou situaci v zemi.

Co je důvodem rostoucí podpory pro neonacistickou stranu Zlatý úsvit v Řecku?

Neexistuje jeden důvod. Jsem si jistá, že nejde jen o ekonomické důvody. Ekonomická krize jen ukázala problém. Existuje tu část společnosti, která myslí jako krajní pravice, nebo je až fašistická. Zároveň je tu velká část populace, které je pravicová, ale i levicová a zároveň patriotistická. Patriotismus máme začleněný do vzdělávání. Myšlenku, co znamená být Řekem nebo součástí řecké společnosti, najdete ve školách a pak automaticky i v médiích a politice. A to i u velkých stran jako socialistického PASOKu, konzervativců a komunistů. Tyto velké strany volilo téměř 80 procent populace. Když se zhroutily, tak lidé, kteří nacházeli odpovědi na patriotismus u nich, museli najít někoho jiního. V Řecku existuje jen málo krajně pravicových stran. Rozdíl mezi nimi a Zlatým úsvitem je ten, že on je neonacistický. Správná otázka by tedy zněla: jak je možné, že v zemi, kde existuje 47 míst jako Oradour-sur-Glane (vesnice byla zničena 10. června roku 1944, když bylo 642 jejích obyvatel zavražděno německými jednotkami - pozn. red.), která ztratila ve druhé své světové válce tu nejdůležitější část populace, lidé stále volí Zlatý úsvit?

Kdo je Angélique Kourounis?

Řecká novinářka, která dlouhodobě mapuje radikální pravici v Řecku. Natočila dokument o členech a příznivcích otevřeně neonacistické strany Zlatý úsvit. Film produkovala Omnia TV. V Praze byl uveden v rámci filmového festivalu Jeden svět. Autoři dokument nabízí bezplatně k využitím školám po celé Evropě.

A jak zní odpověď?

Tak, jak jsem říkala na začátku. A dodala bych, že lidé jsou tak znechuceni politickým systémem, že už nikomu nevěří. Nyní více než kdy dříve. Nevidí žádnou cestu ven, ani v Evropě, ani v politických stranách. Říkají si tak: zkusme něco nového.

Jak velká je dnes podpora pro Zlatý úsvit vyjádřená v procentech?

Zlatý úsvit je třetí nejsilnější politická síla od roku 2012, takže nějakých pět let. Co se týče průzkumů, ukazují ji od sedmi až po dvanáct procent. Jenže průzkumy jsou v Řecku takové, jaké jsou. Před referendem v roce 2015 (referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize - pozn. red.), říkaly, že je to půl na půl. A nakonec to dopadlo o deset procentních bodů jinak. To není chyba, to je manipulace. Takže se na ně nemůžeme úplně spoléhat.

sinfin.digital