Ruku si přes výzvu novinářů při focení nepodali. Trump se s Merkelovou poprvé setkal tváří v tvář

Radka Zítková

Americký prezident Donald Trump se poprvé od nástupu do funkce setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Pochválil ji za silnou roli Německa v NATO a za snahu zvýšit příspěvek Berlína na společnou obranu. Ocenil také její snahu o uklidnění situace na Ukrajině. Tématu přistěhovalectví, kvůli kterému se oba státníci v minulosti kritizovali, se na tiskové konferenci spíše vyhnuli. 

Klíčové jednání to bylo hned z několika důvodů. Pro svět je to v podstatě první ukázka toho, jak bude Donald Trump jednat s Evropskou unií. Kromě Theresy Mayové, která každou chvílí spustí brexit, totiž s nikým jiným z osmadvacítky ještě nejednal. A kritický byl k Bruselu mnohokrát.

Mnozí komentátoři poukazovali na to, že vztah obou politiků bude výrazně jiný, než jaký měla kancléřka s Barackem Obamou. Soudili tak například z toho, že při fotografování si Merkelová s Trumpem navzdory výzvám novinářů nepodali ruce, přestože to podle záběrů kameramanů později navrhovala i německá kancléřka. Podali si je ale při příjezdu a po tiskové konferenci.

 

Na sociálních sítích se také množí fotografie, které přímo srovnávají atmosféru s Trumpovým předchůdcem. 

 

Pan Amerika a madam Německo. Schůzka Trumpa a Merkelové naznačí budoucnost USA a Evropy

sinfin.digital