Špekoun, loutkář a popelář. 6 nejlepších přezdívek světových politiků

Info.cz

Přední světoví politici vzbuzují vášně, od obdivu po nenávist. Odráží se to i v přezdívkách, které jim dávají jejich stoupenci i nepřátelé. Tohle jsou nejlepší z nich podle amerického serveru The Atlantic. 

Velký taťka Si

Populární a teď už i zakázaná přezdívka čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Cenzoři ji začali potlačovat letos na jaře. Zřejmě proto, aby v zemi nevznikly obavy z nového kultu osobnosti. Důvodem jsou citlivé změny v čínském politbyru před očekáváným druhým funkčním obdobím nejmocnějšího muže v Pekingu. Kritici namítají, že hromadí moc podobně jako kdysi Mao Ce-Tung.

Špekoun Kim III.

I tato oblíbená přezdívka severokorejského vůdce Kim Čong-una musela zmizet z čínského internetu. Tamní cenzoři tak učinili po pravděpodobném nátlaku severokorejské vlády.

Mamka

Zatímco v Číně mají „Taťku“, v Německu vládne „Mamka“. Kancléřce Angele Merkelové původně tuto přezdívku vymysleli její odpůrci jako urážku, příznivci političky si ji ale oblíbili. Teď se ale obávají, že východoněmecká rodačka, kterou oslabila podpora uprchlíkům, získá nové přízvisko: exkancléřka. Podle posledních průzkumů to ale není příliš pravděpodobné.

sinfin.digital