V centru Londýna vraždil Brit. Tajné služby po něm v minulosti šly

ČTK

lup

Muž, který ve středu v centru britské metropole zavraždil tři lidi a 40 dalších zranil, byl občanem země narozeným ve Spojeném království. V projevu před zákonodárci to prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Identita útočníka podle ní v zájmu vyšetřování zveřejněná nebude. K útoku se dnes prostřednictvím spřízněné zpravodajské agentury přihlásil samozvaný Islámský stát. Ten se ale zpravidla hlásí ke všem podobným činům s cílem zajistit si publicitu. Přímé vazby útočníka na IS zatím úřady nezmínily.

O útočníkovi Mayová řekla, že byl dříve kvůli „násilnému radikalismu“ v hledáčku tajných služeb, ale že v současné době ho úřady nepovažovaly za hrozbu. Podle premiérky je policie přesvědčena, že jednal sám a že veřejnosti už žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Britský ministr obrany už dříve uvedl, že útok souvisí s islámským terorismem. Útočník se podle policie inspiroval mezinárodními aktivitami teroristů. O jeho původu a zázemí stejně jako o konkrétních motivech stále není nic známo.

Muž ve středu najel do lidí na Westminsterském mostu v centru britské metropole. Další zranil u budovy parlamentu, kde narazil do zdi. Potom ubodal policistu a byl zastřelen. Ze 40 zraněných ještě dnes ráno většina zůstávala v nemocnicích a sedm z nich bojovalo o život. 

sinfin.digital