Vodní děla a ohně. Protesty proti ropovodu v USA přerostly v bitvu s policií

Info.cz

Střety policie a zhruba 400 demonstrujících skončil dnes v noci protest proti chystanému ropovodu v americké Severní Dakotě. Aktivisté se obávají, že stavba ohrozí posvátnou půdu kmene Siouxů a znečistí vodní zdroje. 

Potyčky začaly, když se protestující snažili prolomit policejní zátarasy na mostě Backwater Bridge nedaleko města Cannon Ball. Most byl uzavřený od října, kdy se tu aktivisté rovněž střetli s policií a zapálili přitom dvě nákladní auta.

Tentokrát proti nim policisté za mrazivých teplot zasáhli pomocí vodních děl a slzného plynu. Demonstranti se naopak snažili zapalovat ohně. Místo zahalil kouřový opar a podle některých očitých svědků to tam vypadalo jako v nějakém hororovém filmu.

Aktivistům vadí, že stavba ropovodu částečně zasáhne indiánskou rezervaci a tamní pohřebiště, která původní obyvatelé Ameriky považují za svatá. Bojí se také, že kvůli kontaminaci přijdou o pitnou vodu.

Kontroverzní ropovod za 3,7 miliardy dolarů je trnem v oku indiánů a aktivistů od letošního léta. Dokončení ropovodu, který by měl být 1200 kilometrů dlouhý, bylo v září odloženo, aby federální úřady mohly přezkoumat stavební povolení. Projekt by měl přivádět ropu získanou z břidlic ze Severní Dakoty do rafinérií na pobřeží Mexického zálivu. 

sinfin.digital