Papež rozhodl. Potraty můžou ženám odpouštět všichni kněží

ČTK

Papež František umožnil všem římskokatolickým kněžím udělovat odpuštění ženám, které podstoupily interrupci a touží po rozhřešení. S odvoláním na apoštolský dopis o tom informují tiskové agentury. Pontifex tak prodloužil na neomezeně dlouhou dobu zvláštní povolení, které kněžím dal v rámci právě skončeného Svatého roku.

Umělé přerušení těhotenství podle papežova dopisu nadále zůstává z hlediska církve „těžkým hříchem, neboť ukončuje nevinný život“. „Neexistuje ale žádný hřích, na který by nedosáhla Boží milost a který by nedokázala smýt, pokud nalezne kajícné srdce, které touží po smíření (s Bohem),“ napsal papež v dopise.

Dříve směli odpuštění ženám po interrupci udílet pouze biskupové nebo zvláštní zpovědníci jednotlivých diecézí. Během Svatého roku, který skončil v neděli, ale František tuto pravomoc vložil i do rukou běžných kněží. Uznal „existenciální a morální utrpení“, jemuž musejí čelit ženy, které se rozhodly pro předčasné ukončení těhotenství.

Svatý rok věnovaný Božímu milosrdenství začal loni 8. prosince. V katolické křesťanské tradici je Svatý rok rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Jeho tradice byla založena na konci 13. století.

sinfin.digital