Teroristické útoky včera a dnes. Proč riziko, že se stanete obětí, klesá?

Info.cz, bel

Evropa má za sebou další víkend, kdy v médiích dominovalo téma terorismu. Ve světle pátečního atentátu ve Stockholmu, nálezu výbušniny v Oslu a dozvuků nedávného útoku v Londýně se může zdát, že situace je den ode dne horší. Byl to ale také víkend, kdy separatistická organizace ETA ohlásila, že se definitivně vzdává zbraní, čímž připomněla, že minulost nebyla o nic míň násilná. Při pohledu na statistiku dokonce vychází najevo, že obětí teroru bývalo průměrně víc a současná situace je příznivější. Na druhou stranu, když už se útok stane, bývá zpravidla krvavější než v minulosti.   

 

Teroristické útoky, které se v západní Evropě odehrávaly v minulosti a které probíhají dnes, se od sebe liší. Rozdílnosti nepanují pouze ve způsobu vedení útoku, ale i v počtech obětí, které při nich přijdou o život. 

Západní Evropa pamatuje od konce druhé světové války mnoho teroristických útoků, jejichž pachatelé, a stejně tak jejich motivy, se často různily. Radikální islám neměl takovou roli, naopak násilnosti páchaly víc než dnes extremistické nacionální a separatistické organizace v Evropě.

Rozbombardované ulice, osvobození vězni. Česko na unikátních záběrech z konce války

sinfin.digital