Jako za Hitlera. Čečenci drží homosexuály v koncentračních táborech, uprchlíci mluví o zvěrstvech

Info.cz

luš

Už nějakou dobu přichází z Čečenska zprávy o zatýkání a zabíjení homosexuálů, kteří dle kavkazských úřadů v zemi vlastně vůbec nežijí. Podle nejnovějších informací jde Čečensko v tažení proti sexuální menšině ještě dál – údajně zřídilo koncentrační tábor pro homosexuály, který se moc neliší od koncentračních táborů Hitlerovského Německa. 

Z kavkazské oblasti proudí znepokojivé informace několik týdnů. Ruský týdeník Novaja Gazeta minulý týden přišel se zprávou, že homosexuálové v Čečensku čelí vlně represí, které odnášejí i vlastním životem. Úřady dle informací listu zadržely více než sto mužů podezřelých z homosexuální orientace, tři z nich měli být zabiti.

Spouštěcím mechanismem se nejspíše stala žádost ruské organizace GayRussia o povolení konání homosexuální přehlídky v několika ruských městech v sousedství kavkazského regionu, jehož součástí je i Čečensko. Ačkoliv se měl pochod Čečensku vyhnout, v silně konzervativní muslimské zemi spustil rozsáhlé represe vůči homosexuálům.

Čečenské úřady se k obviněním staví odmítavě. Mluvčí čečenského vůdce Ramzana Kadyrova Alvi Karimov ve vyjádření pro tiskovou agenturu Interfax označil informaci o represích sexuální menšiny za „absolutně lživou a dezinformační“, protože v Čečensku žádní homosexuálové nežijí. „A pokud by existovali, jakékoliv orgány se o ně nemusí starat, protože jejich vlastní příbuzní by je sami poslali na místo, odkud by se již nikdy nevrátili,“ prohlásil Karimov.

sinfin.digital