Výbuch u autobusu s fotbalisty Dortmundu byl podle policie cílený. Na místě se našel dopis s přiznáním

Info.cz

raz

Fotbalový tým Borussia Dortmund potvrdil, že u jeho autobusu explodovaly výbušniny. Jeden člověk je podle vedení klubu zraněný a musel být převezený do nemocnice. Hráči právě mířili na čtvrfinálový zápas s Monakem v rámci Ligy mistrů. U místa nehody policisté našli dopis, ve kterém se zatím neznámý pachatel přiznává k činu. Zdroje novinářů z německého Der Spiegelu uvedly, že policie vše vyšetřuje jako úmyslný čin. Terorismu podle nich nic zatím nic nenasvědčuje. Výbušniny ale prý byly závažné povahy.

Státní zastupitelství už útok vyšetřuje jako pokus o zabití. Pozadí a motiv činu ale zatím není jasný. Vyloučena podle dortmundského policejného prezidenta v tuto chvíli není žádná možnost. 

Obránce Marc Bartra je podle informací německých médií v nemocnici, podle španělských médií má pouze lehké zranění ruky. Brankář Dortmundu Roman Bürki seděl vedle Bartry. „Seděl jsem v zadní řadě vedle Marca Bartry, kterého pořezaly střepy z okna. Po výbuchu si všichni kryli hlavu a ti, co mohli, si lehli na zem. Nevěděli jsme, jestli budou další exploze," řekl Bürki švýcarskému listu Blick. 

Ostatní fotbalisté by měli být v pořádku. Další nebezpečí podle úřadů nehrozí, stadion je prý bezpečný. 

Boháče je potřeba zdanit v USA, pro Česko je ideální rovná daň pro všechny, říká Petr Robejšek

sinfin.digital