Slavný ekonom Laffer pro INFO.CZ: „Bohatí lidé jsou nejlepším přítelem na světě.“ Jaký recept má pro Česko?

Kristína Paulenková

Kritizovaný i obdivovaný, to je americký ekonom Arthur Laffer. V 70. letech načrtnul na kousek ubrousku Lafferovu křivku, kterou najdete ve většině vysokoškolských učebnic ekonomie. Přečtěte si rozhovor s poradcem bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana i bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové.

V Bratislavě měl dobrou náladu, vzpomínal na studia v Německu a jedno šílené probuzení – začali stavět Berlínskou zeď. „Byl jsem vyděšený, odjel jsem, jak jsem nejrychleji mohl."

Konzervativní ekonom, který si stojí za svým a kritiku bere s humorem. Takový byl pocit ze setkání s bývalým poradcem amerického prezidenta Ronalda Reagana a Železné lady Margaret Thatcherové. V rozhovoru pro INFO.CZ řekl, že Česko musí daně snížit, aby dosáhlo rychlejšího růstu a dohnalo Západ. Politici by se podle něj neměli ptát jak zajistit důslednější placení daní, měli by lidi přesvědčit, aby to dělali dobrovolně.

Arthur Laffer, ekonom

Studoval na Yaleově a Stanfordově univerzitě. Je představitelem ekonomie strany nabídky, která má za cíl maximálně podporovat ty, kteří vytváří bohatství, to znamená především podnikatele a podniky. Stal se propagátorem myšlenky, že menší daňová sazba vede k vyššímu výběru daní, protože lidé se přestanou daním vyhýbat. Navíc bude ekonomika díky menšímu daňovému zatížení produkovat více. Známým se stal hlavně díky jeho působení v poradním výboru pro hospodářskou politiku za dob Ronalda Reagana – byla to doba velkého snižování daní a rušení regulací. Stoupenci poukazovali na to zlepšení klíčových ekonomických ukazatelů, kritici naopak poukazovali na rostoucí schodek státního rozpočtu. Má 6 dětí. Jeho teorie byly často kritizovány, podle oponentů nejsou ničím podloženy a prospívají jen bohatým. V roce 2013 ekonomii strany nabídky kritizoval papež František.

Já bych začala otázkou z našeho regionu, teď se Česku docela daří, myslíte, že je to udržitelné?

Pokud není, tak jste v potížích. Vám se teď daří docela dobře. Ale nedaří se vám skvěle. Před hospodářskou recesí se vám dařilo mnohem lépe.

Proč?

Měli jste růst 6 nebo 7 procent. Takový růst potřebujete, abyste dohnali zbytek Evropy. Úroveň HDP je stále pod průměrem západní Evropy. Takže si musíte položit otázku, jaký typ politiky potřebujete, abyste dosáhli potřebného růstu. Když zvednete daně v lokalitě B a snížíte daně v lokalitě A, tak se výrobci, výroba a lidé přesunou kam? Do lokality A. Musíte se těchto principů držet. Z celého regionu musíte mít nejnižší daně, abyste mohli rychle růst. A nízké daně pro chudé lidi nepomohou, musí to být nízké daně pro lidi, kteří mají vliv na práci, podnikání a následně růst produktu. Je dobré myslet na to, že bohatí lidé jsou nejlepším přítelem na světě. Ti totiž platí účty a vytváří pracovní místa. Vy si nemůžete dovolit ten luxus přerozdělování, vy jste příliš malí, izolovaní. Měli byste udělat to, co udělal John F. Kennedy. Říkal, že nejlepší sociální systém je dobře placená práce. Vy musíte vytvořit tento mechanismus tady, abyste se dostali na prosperující úroveň.

Víte, hodně lidem vadí, že bohatí lidé neplatí žádné daně.

Bohatí lidé jsou bohatí. Smiřte se s tím. Myslím tím, že mají možnosti, které lidé běžně nemají. Mohou si zaplatit právníky, účetní, daňové poradce, mohou si dokonce najmout kongresmany a senátory, to mluvím o USA. Tady je to ještě horší. Když vidíte skupinu lidí, která se pohybuje kolem prezidenta Obamy, nemyslete si, že to jsou chudí lidé, kteří mu vysvětlují, jaké je to být chudý. Ne, to jsou lidé z Goldman Sachs. Člověk se musí smířit se světem, jaký je. Ti lidé se umí daním vyhýbat. Tam jde o to, jak nalákat tyto lidi do Česka. Jinak tady nebudou. V ideálním světě by člověk pracoval, jak by nejlépe mohl a John Lennon by zpíval „představ si celé lidstvo, jak sdílí celý svět“. Bohatí by darovali všechen svůj příjem, aby pomohli chudým.

Lidé se pak stěhují raději někam, kde ty daně neplatí. Přesouvají podnikání do daňových rájů.

sinfin.digital