Konflikt v KLDR na spadnutí. Může propuknout každým okamžikem, varuje Čína

ČTK

ekb

Napětí by se kolem korejského poloostrova dalo krájet. Situace je podle Číny vyostřená natolik, že může konflikt v Severní Koreji propuknout každým okamžikem. Prohlásil to podle agentury AFP čínský ministr zahraničí Wang I, který tak reagoval na nové hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Pchjongjangu. V Číně v posledních hodinách zesílily obavy z možného konfliktu poté, co Pentagon odmítl okomentovat zprávu televizní stanice NBC o možnosti preventivního amerického úderu proti KLDR s tím, že nedebatuje a „ani veřejně nespekuluje o možných scénářích“.

Televize NBC s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb uvedla, že Spojené státy jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR v případě, že získají důkazy o přípravách KLDR podniknout další, v pořadí již šestý jaderný výbuch. Informaci ale americké ministerstvo obrany odmítlo komentovat.

„Velitelé vždy zvažují plnou škálu možností, aby se ochránili před nepředvídatelnými událostmi,“ řekla mluvčí amerického ministerstva obrany Dana Whiteová, která zároveň ujistila o pevnosti amerického závazku hájit spojence, včetně Japonska a Koreje.

Prezidentu Zemanovi bych dal i ledvinu, mezi ním a rodinou bych se musel rozhodovat, říká Jiří Ovčáček

sinfin.digital