Do prezidentských voleb zbývá týden, napětí ve Francii sílí. Hrozba útoku je prý „maximální“

Info.cz

luš

Ve Francii vrcholí přípravy na prezidentského volby, které se uskuteční přesně za týden. Z obav před hackerskými i teroristickými útoky se hlasování uskuteční za zpřísněných bezpečnostních podmínek. 

Ministr vnitra Mathias Fekl uvedl, že u volebních místností bude hlídkovat minimálně padesát tisíc policistů, kterým by mělo poskytnout oporu i zhruba 10 tisíc vojáků.

Francouzská média v sobotu přišla s informací, že francouzská tajná služba (DGSI) tento týden varovala hlavní prezidentské kandidáty před vážnou hrozbou útoků na ně a na jejich akce v předvolební kampani. Takovou informaci ale Fekl odmítl potvrdit. „Riziko teroristických útoků je maximální a naše služby jsou zmobilizované,“ prohlásil.

Deník nicméně uvádí, že policejní složky už dostaly od francouzské prokuratury kvůli možnému teroristickému útoku podrobné instrukce. Varování o hrozbě navíc potvrdily i jednotlivé volební štáby. „Byli jsme informování o hrozbě vůči Françoisi Fillonovi před několika dny,“ potvrdila deníku osoba blízká tomuto pravicovému kandidátovi.

sinfin.digital