„Je děsivější než Kim Čong-un.“ Popularita Donalda Trumpa v Rusku strmě klesá

Info.cz

luš

Poslední kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa – odpálení raket na Sýrii či shození bomby v Afghánistánu – se v Rusku nesetkalo s kladnou odezvou. Ruská státní média tváří v tvář zmařeným nadějím na konec amerického intervencionismu ve světě označila amerického prezidenta za mnohem děsivější postavu, než jakou je severokorejský diktátor Kim Čong-un. Stále méně příznivěji se na Donalda Trumpa dívají i obyčejní Rusové. 

Přední postava ruských hlavní týdenní zpravodajské show „Vesti Nedeli“ na kanále Russia 1 Dmitrij Kiseljov je všeobecně považován za předního prokremelského hlasatele. Ještě donedávna chválil Trumpa za jeho nezavilost na americkém establishmentu, v neděli ale obrátil o sto osmdesát stupňů a pořádně se do amerického prezidenta opřel.

„Svět je jen vlásek od jaderné války, která může vypuknout v důsledku konfrontace mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem. Oba jsou nebezpeční, ale kdo víc? Trump,“ prohlásil Kiseljov.

Dle jeho názoru je Trump „mnohem impulzivnější a nepředvídatelný“ než severokorejský diktátor. Oba prý nicméně sdílí stejné záporné vlastnosti - „omezené mezinárodní zkušenosti, nepředvídatelnost a připravenost jít do války“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl sdělit, jestli ruský prezident Vladimir Putin sdílí moderátory názory. Uvedl, že názory Kiseljova nejsou vždy nutně zaměnitelné za oficiální ruské postoje.

sinfin.digital