Rusko-americké závody ve zbrojení jsou v plném proudu. Hrozí další studená válka, varuje Gorbačov

Info.cz, ekb

Vztahy Ruska a Spojených států se v poslední době zhoršují a „rétorika vysoce postavených politiků a představitelů armády je stále militantnější“, řekl pro deník Bild poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov, kterému byla v roce 1990 udělena Nobelova cena za mír. Studená válka by se podle něj mohla brzy obrátit v „horkou“, pokud „budeme stále jen přihlížet, sedět s rukama v klíně a nic nedělat“.

„Vztahy mezi velmocemi se stále zhoršují. To vytváří dojem, že se svět připravuje na válku. Takže tu jsou všechny náznaky studené války,“ řekl pro německý deník 96letý Gorbačov, který už koncem minulého roku varoval před rostoucím napětí.

Trnem v oku mu je především nasazení vojáků Severoatlantické aliance ve východní Evropě, kteří zde posílili své východní křídlo po rozpoutání konfliktu na Ukrajině a ruské anexi Krymu. Jak řekl v rozhovoru pro Bild, názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, že je NATO „zastaralé“, podporuje. Podle něj by se však Severoatlantické aliance měla přeměnit z vojenské organizace na politickou. Jedině to by přispělo ke zlepšení vztahů a nastolení míru, tvrdí bývalý prezident SSSR.

Uprchlíci v Evropě? Ti pomoc nepotřebují, fotografové na nich vydělávají, říká arabista Pelikán

sinfin.digital