Už žádný blitzkrieg. Současná německá armáda už by do Paříže nedojela

MIA

Těžká vojenská technika Spolkové republiky Německo není v dobré kondici. K cvičení nebo nasazení v boji ji lze v současnosti použít jen asi 30-70 %. Na opravu čekají vrtulníky, tanky, obrněná vozidla i ponorky. Jednotlivé stroje a jejich stav si můžete prohlédnout v naší galerii. 

Německá armáda se ve své výzbroji může pochlubit širokým arzenálem těžké vojenské techniky. Když ale dojde na použitelnost v praxi, jsou čísla alarmující. Na materiálu se podepsalo nasazení ve více než tuctu zahraničních operací. Dílnám, které techniku spravují, chybějí zase zaměstnanci nebo náhradní díly. Do boje by tak v současnosti mohlo zasáhnout 30-70 % těžké vojenské techniky, v závislosti na tom, o který druh se jedná.

Vrásky na čele dělají armádním činitelům jak bojová vozidla pěchoty Puma, tak letouny Airbus A400-M, v obou případech dlouhodobě. Jak připomíná deník Die Zeit, potíže se vyskytly již před třemi roky, kdy informace o defektní výzbroji plnily titulky německých médií. Od té doby má náčelník generálního štábu z nařízení ministerstva obrany každoročně povinnost zveřejňovat informace o aktuálním stavu vojenského materiálu.

EXKLUZIVNĚ: V kryptě, kde se po zabití Heydricha ukrývali parašutisté, se po 75 letech našly stopy krve

sinfin.digital