Král pašeráků uniká. „Vězníte jiného muže,“ vzkázal vyšetřovatelům

Info.cz

Eritrejec považovaný za jednoho z nejhledanějších pašeráků lidí na světě a za člověka, který posílá lodi s běženci do Evropy, napsal na facebooku soukromou zprávu. Pravost jeho profilu potvrdilo listu The Guardian, který o tom informoval, několik zdrojů.

Těžko uvěřitelný příběh po měsících klidu znovu ožívá. Spekulace, že britská a posléze italská policie nemají v rukách „toho pravého“, sílily už loni, kdy úřady o údajném zadržení Medhanieho Mereda informovaly.

Deník The Guardian teď přichází s další indicií, že hledaný muž stále chodí po světě, a ve vazbě místo něj sedí někdo úplně jiný. 

Důkazem mají být soukromé zprávy na facebooku, který podle zdrojů britských novinářů skutečně patří hledanému pašerákovi. The Guardian zprávu označuje za dosud nejsilnější důkaz, že ve vazbě nesedí Mered, ale o pět let mladší muž s částečně shodným jménem a vzezřením.

„Zmýlili se v jeho jméně – každý ví, že to není pašerák. Doufám, že ho pustí, protože nic neprovedl. Nic mu nesmějí provést,“ stojí podle listu ve zprávě.

Deník pravost účtu dokládá fotografiemi nebo telefonním číslem, které se prý shoduje s tím v dokumentech italských úřadů.

sinfin.digital