Francouzští muslimové nevědí, koho volit. Spojuje je pouze „ne“ Le Penové

ČTK

adk

Přibližně 50 tisíc lidí každoročně přiláká Setkání francouzských muslimů v Le Bourget na severu Paříže. Nad napůl náboženským a napůl nákupním shromážděním se minulý víkend vznášely obavy z výsledků prezidentských voleb. Svého favorita muslimové před nedělní volbou sice nemají, nechtějí však vítězství kandidátky nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové.

„Dá-li Alláh, nebude to Marine Le Penová. Pakliže ano, budeme se muset smířit s osudem,“ řekl jeden z účastníků webu Politico.

Pětadvacetiletý Nassim by prý s radostí dal hlas komukoli jinému, i kdyby proto musel zradit své levicové založení. Jeho dilema dokumentuje složitou pozici, ve které se nachází řada francouzských muslimů, kteří se tradičně přiklání k levici, částečně pro její prosazování sociální spravedlnosti. Tradiční levice však nyní žádného perspektivního kandidáta nenabízí.

Běžte volit! Ale koho?

Amar Lasfar, šéf Unie francouzských islámských organizací (UOIF), přesto na veletrhu v Le Bourget, který zaštiťuje již 34 let, vyzýval přítomné, aby šli k urnám. Je prý na nich, aby "ochránili Francii před hrozbou krajní pravice". Ve Francii se však čím dál tím hlasitěji mluví o hrozbě radikálního islámu.

sinfin.digital