Vyjednávání o brexitu budou tvrdší, než se čekalo. „Británie přijde o politický vliv,“ říká expremiér Major

Info.cz

ekb

Ohlášením předčasných parlamentních voleb premiérka Theresa Mayová začátkem týdne překvapila Británii. Hlasováním, které se uskuteční 8. června, si chce utvrdit svou pozici a získat silnější mandát pro vyjednávání o brexitu. Jak naznačují poslední průzkumy, její plán má velkou šanci na úspěch. I když se Mayové ve volbách zadaří, vyjednávání o brexitu nebude mít jednoduché. Jak totiž ukázal uniklý dokument, se kterým půjdou evropští vyjednavači k jednacímu stolu, EU nic nedá Británii zadarmo. Londýn bude podle vyjednávací pozice EU muset dalších několik let platit závazky vůči Bruselu a příbuzní evropských imigrantů by měli mít i nadále právo usadit se v Británii. Mayová přitom požaduje pravý opak. Vyjednávání tak může být ještě tvrdší, než se čekalo. 

Pozici Evropské unie pro vyjednávání o brexitu, do které měla tento týden možnost nahlédnout agentura Reuters, by měli evropští lídři schválit na mimořádném summitu 29. dubna. Jak naznačuje uniklý dokument, dvouletá jednání Bruselu s Londýnem budou velmi tvrdá.

Brusel totiž půjde k vyjednávacímu stolu s podmínkou, že pokud Londýn bude chtít s EU uzavřít nové obchodní dohody, pak se bude muset zachovat právo příbuzných přistěhovalců z Evropy trvale žít v Británii. Londýn bude navíc muset splatit finanční závazky vůči Bruselu. Jejich výši sice uniklý dokument neuvádí, podle odhadů by však mohlo jít až o 60 miliard eur.  

Schapiro: V Bílém domě za Trumpa vládne chaos, je nepředvídatelný. Válka je možnost

sinfin.digital