Pobouřený Erdogan. Proč si bere EU na mušku tentokrát?

Info.cz

Turecký prezident kritizoval EU za údajné neplnění slibů. Nelíbí se mu také, že Kurdové smějí protestovat v ulicích Bruselu. Informovala o tom agentura Reuters.

Vládce Turecka v kritice EU nepolevuje. Směrem na západ zazněla z Ankary další várka pobouřených poznámek.

 „Dali jsme znovu jasně najevo, že nám záleží na evropských hodnotách více než mnoha zemím EU, ale nezaznamenali jsme žádnou konkrétní podporu od našich západních přátel. Žádné ze svých slibů nedodrželi,“ řekl Erdogan na jednání Organizace islámské konference (OIC) v Istanbulu.

Turecký prezident znovu obvinil unii z toho, že toleruje přítomnost členů separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), která desítky let bojuje proti tureckému státu a kterou považují za teroristickou organizaci jak Spojené státy, tak Evropská unie.

„Na jedné straně považují PKK za teroristickou organizaci, na druhé straně se ale teroristé volně procházejí ulicemi Bruselu. Co je to za druh upřímnosti?“ řekl Erdogan.

K plánu Evropského parlamentu hlasovat ve čtvrtek o zmrazení přístupových jednání s Tureckem Erdogan uvedl, že je „v očích Turků bezcenný“.

Turecko je klíčovým členem NATO a pro západ je také nepostradatelným partnerem při zvládání migrace, kterou se daří omezovat. Vzájemná dohoda, na které spolupráce stojí, je ale křehká a funguje jen částečně. Západ Turecko kritizuje kvůli potírání opozice po červencovém pokusu o státní převrat. Od jeho potlačení bylo uvězněno zhruba 37 tisíc lidí a více než 110 tisíc osob bylo propuštěno z práce či přesunuto na nižší pozici.

sinfin.digital