3 důležité věci ze světa, které byste dnes měli vědět

ČTK

MIA

Brexitem nemusí nic skončit. Alespoň pokud jde o úzkou spolupráci Velké Británie s Evropskou unií. Premiérka ostrovního království Theresa Mayová se o to hodlá zasadit v nadcházejících jednáních o odchodu země ze struktur osmadvacítky. Co dalšího přináší dnešní světové dění?

Spolupráce po brexitu

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová se v rámci svého setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem nechala slyšet, že je její prioritou vyjednat pro svou zemi v rámci blížících se brexitových rozhovorů blízké a zvláštní vztahy s osmadvacítkou. Setkání politiků se rovněž účastnil vyjednavač Evropské komise pro brexit Michel Barnier, obě zúčastněné strany jej následně vyhodnotily jako konstruktivní.

Britská premiérka letos prohlásila, že hodlá usilovat o takzvaný tvrdý brexit, jehož prioritou je omezení počtu cizinců z unijních zemí pracujících na ostrovech. Evropští představitelé tvrdí, že v takovém případě se Londýn musí rozloučit s volným přístupem na jednotný evropský trh. Podle poradců Mayové mělo dnešní jednání za cíl zlepšit atmosféru před samotným ostrým začátkem vyjednávání, který má přijít po červnových předčasných volbách v Británii.

Od chudoby dělí Čechy rozbitá pračka nebo nemoc, na hraně balancují stovky tisíc lidí, říká ekonomka Švihlíková

sinfin.digital