Trump Kima nezastrašil. Severní Korea otestovala další balistickou raketu, po startu se rozpadla

ČTK

raz

Severní Korea otestovala dnes brzy ráno místního času balistickou raketu, zkouška ale nebyla úspěšná. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na zdroj z jihokorejské armády. Test přišel v době mimořádně vyostřených vztahů mezi KLDR a Spojenými státy. Severokorejský test odsoudily Jižní Korea i Japonsko. Americký prezident Donald Trump na twitteru uvedl, že Pchjongjang testem prokázal "neúctu" k Číně.

Představitel americké vlády řekl stanici ABC News, že šlo o raketu středního doletu, která se rozpadla několik minut po startu. Podle mluvčího americké armády neopustila raketa severokorejské území a pro Spojené státy nepředstavovala hrozbu.

Raketa byla dnes brzy ráno místního času (pátek 22:33 SELČ) vystřelena z oblasti severně od metropole Pchjongjangu, uvedla agentura Jonhap. CNN s odvoláním na vládní zdroj informovala, že šlo patrně o raketu středního doletu typu KN-17. Liší se zprávy o tom, zda dosáhla Japonského moře. Podle zdroje CNN vybuchla ještě nad pevninou, jiné zdroje uvádějí, že se rozpadla nad vodou.

Sliby chyby. 5 klíčových témat, ve kterých to Trumpovi během prvních 100 dnů nevyšlo

sinfin.digital