Krize na Ukrajině musí být vyřešena mírovou cestou, shodl se v Rusku Putin s Merkelovou

ČTK

ekb

Všechny strany ukrajinského konfliktu musí dodržovat Minské dohody a krize musí být vyřešena mírovou cestou, prohlásil na dnešní tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v jihoruském Soči ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu také dodal, že nedávná smrt pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSBE) na Ukrajině znamenala pro mírové úsilí značnou újmu.

„Pro mě je cílem dosáhnout takového bodu v zavádění dohod z Minsku, ve kterém budeme moci uvolnit sankce Evropské unie proti Rusku,“ prohlásila Merkelová. Kancléřka za klíčové pro mír na Ukrajině označila udržení klidu zbraní, který je základem pro politické rozhovory.

Oba státníci hovořili i o situaci v Sýrii, která podle nich musí být rovněž vyřešena diplomatickou cestou. Putin poznamenal, že se s Merkelovou shodl na nutnosti vést mírové rozhovory aktivnějším způsobem. Ruský prezident se rovněž vyjádřil k dubnovému chemickému útoku na syrské město Chán Šajchún, ze kterého Západ viní režim syrského prezidenta Bašára Asada. Moskva, která je Asadovým spojencem, závěry západních států odmítla.

Toxoplazmóza zvyšuje chuť na sex, třetině Čechů ale hrozí duševní nemoci i rakovina, říká biolog Flegr

sinfin.digital