O 2 miliony hlasů více. Napadne Clintonová volby?

Info.cz

Dva týdny po prezidentských volbách se ve Spojených státech dále počítají hlasy. Náskok Hillary Clintonové se v nich neustále zvyšuje. V tuto chvíli je už jasné, že měla téměř o dva miliony voličů více, než získal Donald Trump. Někteří počítačoví odborníci navíc upozorňují na možnou manipulaci voleb.

Zatímco se pozornost světa stále víc obrací k nově zvolenému prezidentu Donaldu Trumpovi, počet hlasů, které získal, stále klesá. Podle sčítacích komisařů jich Clintonová získala téměř o dva miliony více. Upozornil na to server Cookpolitical.

Očekává se navíc, že celkový počet lístků ve prospěch Clintonové bude ještě vyšší. Konečné výsledky by měly být k dispozici na konci listopadu, podle serveru Huffington Post připadne velká část z nich právě demokratické kandidátce.

Trumpovo vítězství přesto platí, protože rozhoduje počet hlasů, které za jednotlivé státy odevzdali volitelé. 

Možný útok hackerů

Někteří američtí počítačoví odborníci teď navíc Clintonovou vyzývají, aby zvážila napadnutí volebních výsledků. Domnívají se totiž, že v některých státech mohlo dojít k manipulaci s hlasy. Konkrétně mluví o Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu. 

Kampaň Clintonové na dotazy amerických novinářů zatím nereagovala. Neodpověděl ani tým Donalda Trumpa, přestože právě republikánský kandidát během předvolební horečky tvrdil, že by dával přednost přímému systému, ve kterém by zvítězil kandidát s celkovým vyšším počtem hlasů.

sinfin.digital