Trumpova zeď nás nezastaví, varuje mexický pašerák. Imigranty přes hranice převáděl za 50 centů

Info.cz

adk

Má to být asi nejviditelnější počin Donalda Trumpa v Bílém domě. Zeď na hranicích s Mexikem mu pomohla vyhrát loňské volby a prezident i přes úvodní potíže věří, že ji nakonec postaví a omezí tak množství migrantů přicházejících do USA nebo pašeráky drog. Právě pašeráci teď ale upozorňují, že je žádná zeď zastavit nemůže.

Říká si Flaco a na americko-mexické hranici začal operovat v 80. letech. Za desítky let práce dostal tenhle pašerácký veterán přes „čáru“ už značné množství lidí i návykových látek. Aby překonal nástrahy, používal snad všechny dostupné možnosti. Vyzkoušel obrovské katapulty, ukrýval drogy v motorech nákladních vlaků nebo vyráběl boční tunely v kanalizaci.

„Tohle nikdy nepřestane. Ani pašeráctví, ani obchod s drogami,“ tvrdí reportérovi listu The New York Times, který s ním mluvil i o plánech prezidenta Donalda Trumpa na stavbu hraniční zdi. Trump si od ní slibuje právě výhodu v boji s pašeráky a ilegálními migranty. „Tak bude více tunelů, více děr. Když to nepůjde skrz, půjde to pod ní,“ říká.

Flaco ví, o čem mluví. Když v roce 1984 převedl své první „klienty“, dostal od nich 50 centů. Ukázal jim jen díru v plotě. V 90. letech ale na hranicích začalo růst čím dál více bariér. S každou další cena, kterou si převaděči účtovali, stoupala.

sinfin.digital